9 Ağustos 2014 Cumartesi

Antoni GAUDÌ - Parc GÜELL



Biraz hızlı bir geçişle Art Nouveau akımının iyi örneklerinden bir yapıyı paylaşmak istiyorum.
Gaudi...
Barcelona'nın en önemli mimari eserlerinin yaratıcısı.
Yapılan süslemeler gerekli midir gereksiz midir yıllarca tartışılabilir.
Bana kalırsa sonuç bir sanat eseridir fakat mimari bir yapıdan çok karşısında saatlerce durup yorumlanabilen bir heykele dönüşmüştür. Mekanın hissettirdiklerinden çok görsellikle ilgilenilir. Mimari kaygılar taşıyorsa dahi süslemelerin altında insanların hissedemeyeceği kadar anlaşılmaz kalmıştır.
Ana girişte taştan yapılmış, mantarları anımsatan kubbe biçimli çatıları olan iki yapı bulunur. Bana göre taşın mimariye katkısı sadeliğini koruyan yapılara göre hissedilmeyecek kadar azdır.
Park alanındaki yapıların çoğu, canlı renkleri içeren seramik parçaların bir araya getirilmesiyle yapılan mozaikle kaplı. Mozağiğin kullanışı bazı yerlerde örtü bazı yerlerde yama etkisi yaratmıştır.
Parkın girişindeki merdivenli yol, sütunlarla süslenmiş büyük meydana kadar uzanır. Büyük meydan, aslında Barcelona'yı ve denizi gören çok güzel bir balkon. Burada dalga görünümünde, mozaik kaplı banklar bulunur.
Meydan, kültürel ve toplumsal etkinliklerin gerçekleştirildiği bir alan olarak kullanılmış. Park, meydan merkezde kalacak biçimde tasarlamış. Büyük bir ağ oluşturan kıvrımlı patikalar, yürüyüş sırasında doğayı sevmek ve Gaudi'nin sanatını anlamak için olağanüstü yerler.
Belki de yapının Barcelona'ya en büyük mimari katkısı meydandır.
Mantar kolonların bu yapıya kattığı organiklik (amaç bu mudur bilemiyorum?) yapının değerli detaylarından.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder