4 Ağustos 2014 Pazartesi

Le CORBUSIER - Villa SAVOYE



Paylaşımlarıma öncelikle en sevdiğim mimardan başlıyorum. Le Corbusier...
Villa Savoye...
Enternasyonel stilin kullanıldığı yapıda dökme betonarme malzemesi ağırlıklı olarak kullanılmış.
Yaşayan makina fikrinin en önemli örneklerinden biri.
Beş ilke, binanın kolonlar üstünde yükselmesi ve zeminden kopması gerektiğini, binanın bir çatı bahçesi olması, serbest plan ve serbest cephe anlayışında ve yatayda uzun pencerelere sahip olması gerektiğini vurgular.
Corbusier kendi ifadesiyle Villa Savoye’u şöyle tarif eder: “Ev, havada bir kutudur; göz rahatsız edilmesin diye uzun bir pencere ile her yerinden delinmiştir. (…) Kutu ev, çayırın tam ortasında ve meyveliğe hakim bir konumdadır.” 
Girişte silindir kolonlar karşılar sizi. Ve ardından rampa...Merdivenin kıvrımlı yükselişi evin içinde bir şarkı söyler. Corbusier'in kendi tasarımı olan sandalyeleri ile bahçeye bakılır. Kolonların dış duvarla olan mesafesiyle ilgili hiçbir kaygı yoktur. Kolonlar adeta bir sanat eseri gibi sergilenir. Geniş camlar ve betonun aşkı bütüne bakıldığında en net hissedilen şey. Doğanın o kadar içindedir ki bu ev...Pencereler duvarı yırtar ve ışığı bütün sadeliğiyle alır. Dar koridorlar adeta gereksiz genişliğe küfrediyor. Keza dar banyoda öyle. Bugünün gereksiz geniş banyolarının yanında ne kadar mütevazi. Evin bütün keskin hatlarının üzerinde bir de yukarıda dans eden teras var.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder